Kan en flytt utomlands utesluta umgängesrätt?
Livet är en resa och det är något som förändras hela tiden. Ingen person är densamma hela livet och det är något som man måste ha i åtanke även då det kommer till ett äktenskap. Den man gifte sig med för tio år sedan kan vara en helt annan människa idag och likväl så kan man själv även ha förändrats så pass mycket att man inte längre passar tillsammans med den man en gång har älskat. Det leder till att man skiljer sig. En skilsmässa är inget misslyckande och en sådan behöver inte innebära att två stycken uppenbara förlorare finns.
Nej, sköts den snyggt så kan man i slutändan ha två vinnare och två personer som även fortsatt kan respektera varandra och umgås vid vissa tillfällen. Det senare är något som man kanske inte behöver eftersträva om det endast gäller en skilsmässa mellan man och kvinna; gäller det däremot en skilsmässa där även barn finns inblandade - ja, då måste målet vara att vår umgängesrätt ska respekteras och att barnens bästa ska sättas i första rummet. Från statens sida så ser man att barnens bästa är lika med att man har kontakt och umgänge med både mamma och pappa; detta även om exempelvis mamman har ensam vårdnad.
Pappan kommer då att uteslutas från alla viktiga beslut rörande barnens framtid - men han har fortfarande umgängesrätt och han har även fortsatt fullständig rätt att träffa sina barn och vara en del av deras liv. Vår umgängesrätt är, ur det avseendet, heligt. Naturligtvis kan vissa saker inskränka på vår umgängesrätt. Kriminalitet, våld, övergrepp, grava psykiska besvär eller missbruk är samtliga anledningar till varför en förälders umgängesrätt ska begränsas - eller upphöra. Det är självklart - inget barn ska behöva vistas i en sådan miljö.
Barnet har rätt till båda sina föräldrar
Men, i andra fall så kan livet komma i vägen också. Hur löser man umgänget om exempelvis pappan flyttar utomlands och där man således måste ordna med flyg och annan logistik för att barnens ska träffa honom? Här får man hitta vägar som innebär ett minskat umgänge och där pappan också är den som får betala för barnens resor.
Väljer man att flytta till ett annat land - om än så bara för en kortare period - så får man också vara beredd på ett minskat umgänge med sina barn. Det är en självklarhet. Om pappan i fråga vill ta barnen med sig då och där mamman motsätter sig detta? Det är en knivig fråga. Klart är att det kommer att innebära en vårdnadstvist och rent spontant så skulle vi säga att mamman i det här fallet har bäst möjligheter att vinna en sådan.
Man brukar sällan vilja rycka upp barn från rötterna och en flytt till ett annat land skulle definitivt räknas som detta. Finns en risk för kidnappning så kan till och med pappans umgängesrätt dras in.
Mer information om umgängesrätt: https://www.umgängesrätt.com.
Andra inlägg
- En flyttfirman behöver alltid vara redo i Sölvesborg
- En flyttfirma i Malmö har experter på smidig flytt
- Pallställ för effektiv lagerhantering
- Flytta smidigt och tryggt med flyttfirma i Göteborg
- Så får du en smidig kontorsflytt
- Flyttfirma i Stockholm – utrikesflytt
- Mäklare i Sollentuna hjälper dig ordna bostad åt utflyttande barn
- Flyttfirma tar bort stressen i Stockholm
- Få professionell hjälp med din flytt - Enkla tips för att hitta rätt flyttfirma
- Flyttfirma Östermalm - tips och råd inför flytten